Kostprincipper

  • Enter Your Title

Kostprincipper

Idet vi ved, at en sund og alsidig kost udgør et meget vigtigt fundament for børnenes trivsel, og giver dem energi til en god lang børnehavedag, er vi ikke i tvivl om, at det er vigtigt, hvad vi serverer for børnene, og hvad det er der bliver puttet i madkassen hjemmefra.

Sund mad giver:

  • Sunde børn.
  • Rolige børn.
  • Koncentrerede børn.
  • Sunde tænder.

I Naturbørnehaven Bakkely vil vi tilstræbe at:

  • Være bevidste om hvad vi serverer for børnene
  • Servere vand til måltiderne. Ved særlige lejligheder kan der dog serveres saft.
  • Købe økologiske basisvarer (så langt som pengene rækker).
  • Ikke servere for sukkerholdige måltider (fordi vi ved at rigtig mange børn får alt for meget sukker)
  • Arbejde med ”fra jord til bord”-princippet og lære børnene noget om hvor vores madvarer kommer fra. F.eks. dyrker vi køkkenhave og børnene besøger landmænd, hvor de deltager i eksempelvis opgravning af rodfrugter og i at plukke ærter m.v..
  • Arbejde bevidst med sanseindtryk, hvilket madlavning giver rig mulighed for. Især stimuleres smags-, lugte- og følesansen. Der er også stor mulighed for finmotoriske udfordringer.

Daglig kost

  • Kl. 6:30 – 7:30 -   Der tilbydes morgenmad bestående af diverse morgenmadsprodukter.
  • Kl. ca. 9 – Der tilbydes gulerødder.
  • Kl. ca. 11 – Der spises medbragte madpakker
  • Kl. 14 – Der tilbydes frugt samt en halv rugbrød.
  • Kl. 16 – Der tilbydes en ”kl. 4 mad” bestående af en rugbrød med pålæg, typisk leverpostej med rødbeder.

I Bakkely spiser vi som udgangspunkt alle måltider ude - Vi har en hytte til ly for regnvejr. (På de koldeste vinterdage går vi dog indenfor og spiser, så ikke fingre of tæer bliver for kolde).

Madpakken
Børnene medbringer selv deres madpakker. Hertil serveres vand. De børn, der bliver sultne i løbet af formiddagen må gerne spise et stykke fra madpakken.
Det vi helst vil være fri for:

  • Slik, dvs. chokolade, lakrids, vingummi mv.
  • Alle slags kiks.
  • Kage.
  • Yoghurt.
  • Milk-slice og lignende.
  • Alt andet drikkelse end vand.

Frugtstænger kan accepteres, men tænk over, at det sætter sig på tænderne og indeholder meget frugtsukker.

Nederst findes i øvrigt ”Tips og tricks til madpakken” samt links til forskellige hjemmesider med forslag til en god madpakke!

Må man da slet ikke have kage med?
Det er absolut ikke forbudt at bage en kage eller andet og have med til børnene i børnehaven. Ved specielle lejligheder opfordrer vi jer jo også til det. Der skal være plads til hygge med kage ol., akkurat lige som rundt omkring i hjemmene.

Fødselsdag
Hvis børnene ikke skal medbringe deres madpakker, forventer vi, at der serveres mad som kan erstatte madpakken. Det er en god ide at servere frugt og grønt når vi ankommer til fødselsdagen. Et godt tip er, at det er unødvendigt at tilbringe aftnerne i køkkenet op til en uge forinden. Børnene har mere travlt med at lege end med at spise.
Holdes fødselsdagen i børnehaven vælger I selv om barnet har noget med til at dele ud til alle børn.
Vi vil gerne være fri for slik/slikposer og sodavand. Vi forventer i det hele taget et generelt minimum af søde sager, idet børn bestemt ikke behøver noget sødt for at hygge sig!

Tips og tricks til madpakken

Det kan være en udfordring at lave en indbydende madpakke, som ikke er rodet og uoverskuelig – eller som ikke hurtigt bliver det, når de små fingre har været der.

Ved behov kan I forældre måske afhjælpe ovenstående, ved at:

  • Bruge de store stykker mellemlægspapir. Fold dem på midten og maden ligger nogenlunde sikkert derinde. Så kan madkassen endda klare en enkelt tur på gulvet, uden at makrelsalaten har lagt sig oven på pålægschokoladen.
  • Tænk over at for mange små ”pakker” kan virke uoverskuelig, specielt for en 3 årig.
  • Lave kvarte rugbrøder da de er nemmest at håndtere, specielt for de mindste.
  • Sikre sig, at børnene har en madkasse med navn på, de selv kan åbne og lukke, det sidste for at undgå at madkassen får en del rysteture.
  • Lav en madpakke, hvor volumen alene ikke tager appetitten. Børns maver er jo ikke så store som de voksnes.
  • Skære rugbrødene i små trekanter eller lignende, så virker de måske lidt sjovere!.
  • Simpelt hen nøjes med leverpostej, hvis det er yndlings maden.
  • Inddrag børnene i tilblivelsen af madpakken. Det er nogle gange sjovere at spise noget, man selv har været med til at lave. Og så bliver det sværere at sige, at man ikke kunne lide det.

Alternativt ”guf”

  • stave af gulerod, agurk eller peber
  • mini majs
  • ostestave
  • radiser
  • jordbær
  • ris kager
  • nødder
  • buket af blomkål eller broccoli

Se iøvrigt:

www.webkost.dk
www.spisesiden.dk
www.altomkost.dk
www.tjeksundheden.dk
www.fi.dk (forbrugerinformation)
www.mejeri.dk
www.sst.dk (sundhedsstyrelsen)